P oznaka

P oznakaP oznaku moraju imati svi vozaci koji poseduje probnu vozacku dozvolu odnosno vozac koji je prvi put polozio B kategoriju. Pravilnikom o posebnoj oznaci na vozilu kojim upravlja lice sa probnom vozackom dozvolom propisan je izgled i nacin postavljanja posebne oznake P na vozilu. Pravilnik je stupio na snagu 08.04.2011. godine.

Kazna za nepostavljanje ove oznake na vozilu je 3000 dinara.

Posebna oznaka P je kvadratnog oblika dimenzija 10×10 cm.
Osnovna boja je bela sa crnom ivicom na kojoj su dva preklopljena petougaonika crvene i plave boje preko kojih je ispisano slovo P (cirilicom), koje je bele boje.

Kako da nabavim P oznaku?

Oznaku P mozete preuzeti sa naseg sajta i zatim je istampati u boji. Ne zaboravite da je neophodno istampati dva primerka za prednje odnosno zadnje staklo. Zbog toga cete u PDF formatu pronaci dve oznake na jednom listu kako ne biste dva puta stampali P oznaku. Nakon stampanja opsecite oznake i postavite ih na predvidjena mesta u svom vozilu. Oznake su postavljene u velicini koja je propisana zakonom.

 

 

 

Gde trebam da postavim oznaku?

P oznake treba postaviti sa unutrasnje strane prednjeg i zadnjeg vetrobranskog stakla, na suvozacevoj strani kao sto je prikazano na slici.